Η εγκατάσταση του συστήματος συναγερμού πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε το χώρο μας σε όλα τα σημεία που μπορεί να υπάρχει δυνατότητα εισβολής. Πάντα χρειάζεται να γνωρίζουμε τις καθημερινές συνήθειες του χρήστη, ώστε το σύστημα αυτό να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Επίσης, είναι καλό να ξέρουμε τα αδύναμα και πιο εύκολα προσβάσημμα σημεία του χώρου που θέλουμε να προστατέψουμε, για να γίνει μια σωστή, ουσιώδη και ολοκληρωμένη εγκατάσταση συστήματος συναγερμού. Η εγκατάσταση του συστήματος συναγερμού πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή των ψευδοσυναγερμών, όσον αφορά τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης αλλά και όσων αφορά τις συνήθειες του χρήστη. Η κατάλληλη επιλογή του συστήματος και η επιτυχία του, βασίζεται στην σωστή μελέτη αυτού. Εμείς, εγκαθιστούμε ενσύρματους και ασύρματους συναγερμούς επώνυμων, διακεκριμένων εταιρειών.
Πάντα, είναι καλό, το σύστημα συναγερμού, να συνοδεύεται και από την εγκατάσταση καμερών, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των διάφορων σεναρίων.
Τα βασικά μέρη κάθε συστήματος συναγερμού είναι:
1) Η κεντρική μονάδα (κέντρο / πίνακας συναγερμού)
Είναι η μονάδα στην οποία συνδέονται όλες οι περιφερειακές συσκευές, δηλαδή οι μονάδες εισόδου (ή αισθητήρες), καθώς και τα στοιχεία σήμανσης, ειδοποίησης δηλαδή οι μονάδες εξόδου. Με τον πίνακα συναγερμού χωρίζουμε το σύστημά μας σε ζώνες. Κάθε ζώνη αντιστοιχεί σε ένα τμήμα, χώρο που θέλουμε να ασφαλίσουμε και να ελέγχουμε. Έτσι ξέρουμε από ποιο σημείο του χώρου προήλθε ο συναγερμός, δηλαδή από που έχουμε παραβίαση. Μαζί με τον πίνακα συναγερμού, περιλαμβάνεται το πληκτρολόγιο, που είναι το σημείο πρόσβασης για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος μας καθώς και για τον προγραμματισμό του. Ο προγραμματισμός του συστήματος συναγερμού, μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και δικτυακά.
2) Μονάδες εισόδου
Είναι οι αισθητήρες που δέχονται τα ερεθίσματα. Αυτοί παρουσιάζονται παρακάτω:
- Υπέρυθροι ψηφιακοί αισθητήρες κίνησης (Radar ανίχνευσης κίνησης) μονής ή και διπλής τεχνολογίας (υπερύθρων και μικροκυμάτων).
- Μαγνητικές επαφές (απλές, βαρέως τύπου, χρηματοκιβωτίου κλπ.) που τοποθετούνται στις πόρτες και στα παράθυρα.
- Αισθητήρες κραδασμών που ενεργοποιούνται από κραδασμούς, δονήσεις και τοποθετούνται στους τοίχους.
- Δέσμες Laser (Beams) και υπερύθρων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αόρατη δέσμη τους. Με τη διακοπή της δέσμης αυτής η μονάδα αντιλαμβάνεται εισβολή στο χώρο.
- Ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων
- Άλλοι ειδικοί ανιχνευτές (ανιχνευτές αερίων οροφής, ανιχνευτές καπνού φωτοηλεκτρικοί, θερμοδιαφορικοί ανιχνευτές που ανιχνεύουν την απότομη αλλαγή και αύξηση στη θερμοκρασία σε ένα χώρο, ανιχνευτές φυσικού αερίου, προπανίου, διοξείδιο του άνθρακα, καπνού, πλημμύρας.
3) Μονάδες εξόδου (συσκευές ειδοποίησης)
Είναι η εξωτερική ή εσωτερική σειρήνα του συστήματος συναγερμού, κάποια φώτα που έχουμε προγραμματίσει να ανάβουν σε περίπτωση συναγερμού, το κέντρο λήψης σημάτων, το οποίο ειδοποιείται για την παραβίαση του συστήματος μας, και για το σημείο όπου έγινε η παραβίαση. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να ειδοποιούνται με μήνυμα, κλήση στο κινητό τους ή φωνητική κλήση, ή να ελέγχουν απομακρυσμένα το σύστημα συναγερμού, όταν έχουν συνδεθεί μέσω cloud server. Η εξωτερική σειρήνα του συστήματος είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Τοποθετείται συνήθως σε σημείο εμφανή και μη προσβάσιμο.
Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε και τοποθετούμε τα συστήματά τους.